Kolumne

Za koga radim?

04/07/2013

author:

Za koga radim?

Piše: Dražen Oreščanin

Nedavno sam pričao s jednom prijateljicom koja radi u jednoj velikoj svjetskoj konzultantskoj kompaniji. Priča mi da je tempo žestok, da se radi do kasno u noć, ali da radi na zanimljivim projektima i u Hrvatskoj i u regiji. Ja joj kažem da mi je to jako dobro poznato, da je meni tako evo već dvanaest godina od kada smo osnovali Poslovnu inteligenciju. Na to ona meni odgovara onom starom, dobro proznatom frazom da je meni ipak bitno drugačija situacija, jer ja radim za sebe

Kažem ja njoj da ne radim za sebe, nego za firmu, budući da nakon svih tih godina nisam baš nešto bitno materijalno profitirao. Mi još uvijek živimo u kući supruginih roditelja u Sesvetama, oni u prizemlju, mi na katu. Nemamo nikakve nekretnine ni vrijedne pokretnine (osim mojih bicikala…), nemamo debele bankovne račune u poreznim oazama. Auti koje vozimo su službeni, računala i telefoni također… Sretni smo ako ulovimo preko ljeta tri tjedna odmora u komadu kod mojih roditelja na Pagu, a i na odmoru svaki dan sam on-line i nešto radim…

Kaže frendica da sam je krivo shvatio – nije ona mislila da radim za neka materijalna dobra koja bi bila moja, nego radim za sebe u smislu da radim ono što me veseli i ispunjava, da svojim radom stvaram neku vrijednost za koju smatram da je dobra i općenito korisna.

Nisam joj mogao reći ništa drugo nego da je potpuno u pravu. Uistinu, moj posao u Poslovnoj inteligenciji me veseli. Tvrtku smo svojim idejama i radom, zajedno sa radom i idejama super-kvalitetnog tima koji je godinama zajedno, u dvanaest godina od početka na kojem smo bili samo Lidija i ja, doveli u poziciju vodeće regionalne tvrtke u našem području.

Ono što je od svega najbitnije, nikada nismo odstupili od naših osnovnih načela, kojih se držimo od prvog dana – odgovornost, iskrenost i lojalnost kao temeljne vrijednosti, partnerski odnos s korisnicima, najbolje radno okruženje za DWH/BI profesionalce, nulta tolerancija na mito i korupciju. Te vrijednosti su za ove naše prostore u ovo vrijeme malo čudne, više se cijene neke druge vrijednosti. To nas čini tim više sretnim i ponosnim, da i u ovakvom okruženju postoje tvrtke poput naših korisnika, koji dijele naše zajedničke vrijednosti i čijem povjerenju možemo zahvaliti da smo postali ovo što jesmo.

Jedan drugi prijatelj me pitao da li smo za osmišljavanje naše strategije i pozicioniranja, te vrijednosti i organizacije koristili vanjske konzultante. Nismo osim za ISO certifikaciju, zašto pitaš, pitam ja njega… Kaže da mu se čini nevjerojatno da smo posložili tako dobar i efikasan koncept (njegove riječi, ne moje) temeljeno isključivo na vlastitim internim znanjima i bez najboljih industrijskih praksi koje bi nam prenijeli eksterni konzultanti. Mislim da je tajna u tome da smo uvijek stvari pokušali sagledati objektivno, prije nego što se nešto dogodi i nakon samog događaja, te iz pogrešaka izvući pouke. Pokušavali smo uvijek izbjeći osjećaje samozadovoljstva i samodovoljnosti, te uvijek preispitivati što i kako možemo napraviti bolje ili kako možemo napraviti nešto novo – novo rješenje ili izaći na novo tržište ili u neki novi segment poslovanja.

Kako je tvrtka rasla, mijenjao se i moj posao. U početku sam se brinuo za dizajn i razvoj na jedinom projektu koji smo imali u Dukatu. U sljedećoj fazi, kad je tvrtka počela rasti, brinuo sam se za sve, kao pravi mali poduzetnik – od rada na projektima, preko financija, prodaje, rada s partnerima do zapošljavanja. Kada smo još malo narasli, mnoge operativne funkcije su preuzeli drugi, a ja sam se bavio regionalnim razvojem, uspostavljanjem ureda u Srbiji, Crnoj Gori i BIH i radom na velikim projektima u regiji. U sljedećem periodu, koji još uvijek traje, posvetio sam se strateškim pozicioniranjem tvrtke za sljedećih pet godina, razvoju funkcije strateškog ICT konzaltinga, odnosima sa strateškim kupcima, razvoju poslovanja na EU tržištima, pripremi i prijavama Big Data projekata u EU programe (i pisanjem blogova…). U većini stvari kojih smo se prihvatili smo bili uspješni, a i sami smo svjesni gdje nam je prostor za napredovanje i u čemu možemo biti još bolji.

I na kraju, često sam puta čuo komentar poput normalno je da ćeš ti raditi više i bolje i od nekog drugog kada je to tvoja tvrtka. Na to sam uvijek imao isti odgovor… Prije Poslovne inteligencije sam radio u drugim tvrtkama koje su imale druge vlasnike, a moj odnos prema poslu je uvijek bio jednak – odgovoran i savjestan, s dužnom pažnjom na rokove, kvalitetu i interes poslodavca. Dakle, nije stvar u tome tko je gazda, stvar je u karakteru onoga tko obavlja neki posao – čovjek koji ima stav i karakter svoj će posao raditi pošteno i kvalitetno neovisno da li je tvrtka za koju radi njegova ili nije.

Da, radim za Poslovnu inteligenciju, ali radim i za sebe, osjećam se ispunjeno, sretno i korisno. U budućnosti ne mogu uopće ni zamisliti da radim negdje drugdje, za neku drugu tvrtku, jer ovo mi je totalno i apsolutno nabolje radno okruženje na svijetu. Mogu jedino zamisliti da radim malo manje i da jednog dana više ne budem CEO a da tu poziciju preuzme netko od naših direktora. Nadam se da će mi se ove želje uskoro i ispuniti…