Analiza i vizualizacija

Vizable – novi besplatni alat za analizu i vizualizaciju podataka

22/10/2015

author:

Vizable – novi besplatni alat za analizu i vizualizaciju podataka

Capture

Prvi dan Tableau konferencije u Las Vegasu je donio neke novotarije po pitanju Tableau Desktop/Server/Online, međutim glavno iznenađenje je izlazak nove aplikacije od strane Tableau-a, koji skoro da nema nikakve  poveznice s Tableau-om, osim što vizualiziraju i analiziraju podatke na brz i jednostavan način. Naziv aplikacije je Vizable, prije poznat kao Project Elastic. Što je Vizable, što možemo s njim raditi i gdje ga možemo koristiti, tema je ovog članka.

Vizable je besplatna aplikacija za vizualizaciju i analizu podataka koja je (zasad) namijenjena za Apple-ov iPad. Također, Vizable je potpuno neovisan o Tableau, što znači da nije potrebno imati Tableau Desktop/Server kako bi se podaci mogli analizirati, dovoljno je imati lijepo uređenu Excelicu ili csv.

vizable1

Aplikaciju smo testirali na iPad-u pri izlasku na AppStore i potpuno je besplatna. Vizable je potpuno prilagođen krajnjem korisniku te je potrebno 5-10 minuta da se shvati princip rada, koji je jako jednostavan. Podatke učitavamo isključivo putem cloud servisa  (iCloud, Gmail ili Dropbox) te je Vizable dovoljno pametan da raspozna što je dimenzija, mjera ili datum. Količina podataka koja se može analizirati ovisi o količini RAM memorije koja se nalazi unutar iPad-a. Zasad je poznato da Vizable koristi već poznatu in-memory tehnologiju koja se koristi i kod Tableau proizvoda te je Vizable brz i fluidan tijekom analize veće količine podataka.

Capture

Princip analize podataka je jednostavan za korištenje i sve se odvija putem osnovnim pokretima: dodavanje novih dimenzija, mjera, filtriranja, sortiranje, prebacivanje na analizu vremenskih serija itd.

Naravno, Vizable ima i nedostataka. S obzirom da je proizvod tek u prvoj verziji, fale mu neke funkcionalnosti koji su standardni dio svakog vizualizacijskog/analitičkog proizvoda (filter na mjere, dashboardi, izrada kalkulacija, nema Android mobilne aplikacije), međutim community već piše ideje koje bi bile odlične da se implementiraju. S obzirom da je uglavnom riječ o Tableau community-u, nema sumnje da će ekipa iz Tableau-a implementirati promijene već u sljedećim verzijama. Što se tiče dijeljenja sadržaja, Vizable vizualizacije mogu biti prebačene u sliku, pa onda mogu biti podijeljene na Twitteru ili se mogu poslati nekome na e-mail.

Za koga je namijenjen Vizable? Vizable je namijenjen malim poduzetnicima, studentima, menadžerima, osobama koje daju novce za osnovnu analizu podataka i ostalim entuzijastima koji žele u nekoliko poteza vizualizirati ogromne Exelice koje dobiju u sirovom obliku. S obzirom da se radi o novom proizvodu, ima neke stvari koje će vam nedostajati, međutim Vizable je besplatan i trebate mu dati priliku.

PREDNOSTI:

  • Besplatan
  • Brz
  • Jednostavan
  • Odličan community

NEDOSTATCI:

  • Nedostatak aplikacije za Android uređaje
  • Nedostatak standardnih analitičkih funkcionalnosti
  • Učitavanje podataka samo s cloud servisa