Događaji

Sudjelovali smo na Data Science Conference 3.0 u Beogradu

20/01/2018

author:

Sudjelovali smo na Data Science Conference 3.0 u Beogradu

Konferencija Data Science Conference 3.0. održala se u Beogradu 21. i 22. studenog 2017. Na konferenciji su sudjelovali Tomislav Hlupić iz Microsoft odjela Poslovne inteligencije i Iva Sorić iz Innovation and Development odjela, koja je odlučila podijeliti svoje dojmove.


 

Konferencije ovog tipa izvrsna su prilika za data scientiste i sve one koji to žele postati kako bi dobili uvid u novosti u ovom zanimljivom i brzo rastućem području. Data science u posljednje vrijeme izaziva sve veće zanimanje ljudi iz poslovnih krugova, ali i akademske zajednice. Radi se o vrlo zanimljivom i iznimno perspektivnom području, tako da je ovakva inicijativa svakako dobro došla.

S druge strane, znanost o podacima relativno je nova profesija i još uvijek je u razvoju – i u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Kompanije sve više uviđaju kako budućnost poslovne analitike počiva upravo na naprednim metodama podatkovne znanosti. Ova konferencija bila je odlična prilika za okupiti sve te ljude na jednom mjestu kako bi razmijenili iskustava i ideja, te potencijalne nove prilike.

Prvog dana konferenciji održala sam predavanje Efficient social network analysis in big data architectures na kojem sam predstavila dosadašnji rad i iskustva na Big Data SNA projektu, a sljedećeg dana Tomislav je otvorio konferenciju predavanjem na temu How to swim in Data Lakes. Na našem PI štandu imali smo prilike odgovarati na brojna pitanja zainteresiranih posjetitelja, a pauze smo iskoristili za upoznavanja, diskusije o odslušanim predavanjima, ali i druženje s kolegama uz jako dobru hranu.

Spektar tema protezao se od klasičnih data science tema poput strojnog učenja i umjetne inteligencije, vizualizacija podataka i arhitektura modernih tehnologija pa sve do aktualnih tema kao što su blockchain i njegove implementacije te digitalne transformacije. Po prvi puta održane su radionice za studente, na kojima su imali prilike susresti se s najčešće korištenim alatima i tipičnim zadaćama koje se u njima obavljaju.

Veliku pohvalu zaslužili su organizatori konferencije koji su prepoznali potrebu za prihvaćanjem novih tehnologija i okupljanjem eksperata i entuzijasta na jednom mjestu, pa stoga ne sumnjamo kako će DSC 4.0 biti još posjećenija i uspješnija.