Analiza i vizualizacija

SAP BO 4.1 platforma

07/12/2013

author:

SAP BO 4.1 platforma

Piše: Darko Lugomer

SAP BusinessObjects BI enterprise platforma godinama je prisutna na globalnom enterprise BI tržištu i jedan je od lidera u tom segmentu. Najnovija verzija  je SAP BO 4.1 i na tržištu je nekoliko mjeseci pa je vrijeme da ju detaljnije pogledamo.

Instalacija SAP BO 4.1 platforme nije jako komplicirana no zato je dugotrajna. Serverska komponenta ide na razne platforme i relativno je memorijski zahtijevna s obzirom da je preporučeni minimum samo za testno okruženje 8GB RAM-a. Za produkcijsko okruženje potrebno je jače okruženje i minimalna preporuka je 16GB memorije te da nikakave druge aplikacije nisu instalirane uz SAP BO server. Ukoliko nemamo dedicirani DB server prilikom instalacije možemo odabrati Sybase SQL Anywhere koji dolazi uz samu instalaciju. Novost koju treba istaknuti je da prilikom instalacije možemo izabrati i verzioniranje za što se kreira posebna baza prilikom instalacije, te povezivanje sa SAP Solution Managerom svojevrsnim SAP helpdeskom ukoliko on postoji. Autentifikacija koju SAP BO server strana podržava proširena je i uključuje sada i Siebel7, JD Edwards, PeopleSoft i Oracle EBS.  Instalacija klijentskih alati odvojena je od serverske instalacije i vrlo je jednostavna.

SAP BO modeliranje

Information Design Tool novi je alat za izradu metamodela odnosno popularnog Universea u BO svijetu. Ovaj alat je ujedino i jedan od najvećih noviteta u odnosu na starije verzije SAP BO platforme (verzija 3.1 i ranije) budući da rješava dva velika nedostatka. Jedan je vezan na mogućnost kreiranja konekcija na višestruke izvore podataka u jednom metamodelu a drugi je mogućnost konekcije i izrade modela nad OLAP izvorima podataka. Uvođenjem ovih noviteta u modeliranje SAP je uhvatio korak u odnosu na konkurentske alate koji su ovo nudili i ranije. Sam rad u alatu je prilično jednostavan i ukoliko je krajnji korisnik imao iskustva s Universe Designerom onda neće imati većih problema u radu sa ovim alatom. Izrada samog modela ide u tri koraka. Prvo je potrebno kreirati konekciju na izvore iz kojih želimo dohvatiti podatke. Ukoliko je odabrano više izvora, za svaki od njih potrebno je odabrati i boju da bi se na ER diagramu razlikovao izvor tih tablica i view-ova. Nakon definiranja konekcija slijedi samo modeliranje. To uključuje povezivanje tablica, izrada izvedenih tablica, aliasa, definiranje primarnih i starnih ključeva, izrada konteksta itd (Slika 1.).

Slika1-IDT

Slika 1. Modeliranje u Information Design Tool alatu

Posebno treba pohvaliti pregled integriteta cijelog modela koji je puno detaljniji i informativniji nego kod Universe Designera u pronalaženju grešaka. Zadnji korak je izrada samih atributa, mjera i filtera u modelu koje će krajnji korisnici koristiti prilikom izrade izvještaja. Prije samog pohrane Universea nužno je konekcije koje se koriste također pohraniti na SAP BO server te u projekt dodati njihov prečac. Mislim da ovaj korak, iako vremenski mali, predstavlja nepotrebnu radnju s korisničke strane te je možda trebao biti automatiziran baš kao što je to slučaj kod Universe Designer alata gdje se s pohranom Universea automatski pohranjuje i konekcija. Također ne postoji ikona za direktnu pohranu što je pomalo atipično. Unatoč tome, cijeli alat je vrlo dobro napravljen i ostavlja vrlo kvalitetan dojam.

Stari Universe Designer nije nestao i prisutan je i u ovoj verziji, no osim što su dodane mogućnosti konekcije na OLAP i Big Data izvore (Apache Hadoop i Greenplum) te mogućnost povezivanja na SAP (HANA i BW) nikakvih značajnijih promjena u samom alatu nema. Interesantno je da oba alata za izradu metamodela kao rezultat daju Universe no njihove ekstenzije nisu iste. Ekstenzija universea kod Information Design Toola je .unx a kod Universe Designera .unv i universe napravljen s Universe Designer alatom može se prebaciti u novi format (.unx) dok obrnuto to nije moguće napraviti. Može se nagađati da će u nekoj od sljedećih verzija SAP BO platforme Universe Designer više neće biti prisutan, baš kao što je i bilo sa Desktop Intelligence izvještajnim alatom kada se pojavila klijentska verzija Web Intelligence alata. Bitno je napomenuti da sa izvještajne strane nema nikakvih razlika između njih i potpuno je identično da li je model napravljen u jednom ili drugom alatu.

Izvještajna strana

Upravo je izvještajna strana bila jedan od razloga zašto je SAP BO često bivao izabran kao korporativno BI rješenje. I u ovoj verziji glavni izvještajni alat je Web Intelligence. Njegova prednost je uvijek bilo jednostavno i korisnički orijentirano sučelje te jednostavnost izrade samog izvještaja. To se nije promijenilo i u ovoj verziji, a ono što posebno veseli je da su ispravljeni prijašnji nedostatci poput nemogućnosti sakrivanja kolona te fiksiranja kolona, redaka i labela u tablici. Editor za kreiranje korisničkih formula i varijabli je modificiran i kao novost u njemu kod kreiranja varijabli koje koriste in operator nije više potrebno ručno upisivati vrijednosti već se one mogu odabrati čime se uvelike pojednostavljuje rad. Novost predstavlja i povezivanje dva ili više elemenata unutar samog izvještaja tako da se klikom miša na jednom atributu u izvještajnom elementu (npr. tablici) automatski dobiva prikaz za taj isti atribut i u povezanim elementima (npr. na dva druga grafa). Ovo se moglo i prije napraviti no isključivo putem hyperlinka koji bi otvarao novi tab u web pregledniku što vrlo često nije bilo najelegantnije riješenje za korisnike. Vizualni izgled grafova uvelike je popravljen u odnosu na prošlu verziju SAP BO 3.1, a dodani su i novi tipovi grafova poput tag clouda, waterfalla i bubble grafa (Slika 2.).

Slika2-WebI

Slika 2. Web Intelligence dashboard

Također, dodani su novi izvori podataka iz kojih je moguće napraviti izvještaj poput Analysis view-a (OLAP) te BEx upita (SAP Business Explorer upit). Sva ova poboljšanja čine Web Intelligence kompletnim izvještajnim paketom te sigurno i dalje prvim izborom za izradu ad hoc izvještaja. Nedostatak je da se u strukturnom pregledu tablica i crosstaba ne vide sortiranja niti filtriranja po objektima pa je u samom izvještaju teško shvatiti po čemu je neka tablica sortirana ili filtrirana. Čudi da je Desktop Intelligence alat to imao kao opciju još u prošlim verzijama SAP BO platforme te da to nije implementirano u Web Intelligence alatu. Opcija koja nedostaje je i mogućnost automatskog osvježavanja izvještaja bez schedulinga jednom kada se pohrani na korisnički portal no vjerujem da će to biti dodano u nekoj od sljedećih verzija. To bi uvelike omogućilo lakše praćenje operativnih procesa bez potrebe da se manualno osvježava izvještaj. Administratori sustava također kao novost imaju mogućnost sakriti određeni dio grafičkog sučelja alata njegovim krajnjim korisnicima i to vrijedi i za web verziju ali i klijentsku verziju alata.

Korisnički portal je također pretrpio određene promjene i sada izgleda puno modernije. Osim novog imena (BI launch pad) novi element je BI workspace unutar kojega možemo koristiti različite BI izvore kao npr. Web Intelligence dokumente, Crystal izvještaje, hyperlinkove, excel, pdf ili tekst filove. Sve ove elemente možemo ujediniti unutar jednog BI workspacea kako bi dobili jedinstven pogled koji možemo potom i dijeliti sa ostalim korisnicima SAP BO platforme (Slika 3.).

 Slika3-BIWS

Slika 3. Primjer BI workspacea s više raznih elemenata

Uz BI workspace, Crystal Reports for Enterprise alat je druga značajna novost u ovoj verziji i ovaj alat predstavlja zapravo web verziju Crystal Reports 2013 klijentskog izvještajnog alata. Crystali su uvijek bili više razvojni alat nego klasičan korisnički alat gdje željene objekte samo izvlačimo na izvještaj i kreiramo neku od jednostavnijih formula. Jedan od primjera za to je da Crystali podržavaju izradu SQL izvještaja na relacijskim izvorima podataka te pozivanje procedura koje se nalaze u bazi podataka, što kod Web Intelligenca nije moguće. Ono što svakako treba spomenuti je da ukoliko nam izvor podataka nije universe već skup tablica ili view-ova sami ćemo morati kreirati relacije i kardinalnosti između njih. To zahtijeva od krajnjeg korisnika dobro poznavanje i razumijevanje podataka u tablicama kao i odnosa između njih. Također za razliku od Web Intelligenca, Crystali nude puno veće mogućnosti formatiranja pojedinih dijelova izvještaja te mogućnost izrade podizvještaja (subreporta) u koje možemo dinamički prenositi parametre. Specijalne funkcije poput onih za pozicioniranje i računanje unutar točno određene ćelije Crosstaba omogućuju složenije kalkulacije i tu na vidjelo izlaze velike mogućnosti ovog alata. Ono što je posebno interesantno kod njega je mogućnost ugnježđivanja flash objekata što predstavlja integraciju sa SAP Dashboard editorom. Ipak, ovaj alat zahtijevniji je od Web Intelligencea pa je i za pretpostaviti da će se rjeđe koristiti posebno kod krajnjih korisnika koji nemaju puno iskustva. Oni korisnici koji su imali iskustva sa klijentskom verzijom, sigurno će ga preferirati zbog većih mogućnosti koje nudi u odnosu na Web Intelligence alat.

Vox populi

Poslovna Inteligencija d.o.o. već neko vrijeme na međunarodnom tržištu uspješno nudi konzultantske usluge na SAP BO platformi a od nedavno je i SAP partner za analitička rješenja koja još uključuju SAP Strategy Management i SAP GRC rješenja te SAP HANA platformu. S ovim partnerstvom obogaćujemo svoj portfolio proizvoda i usluga s jasnom namjerom osnaživanja pozicije koju već ima u BI svijetu te istovremeno osigurava pouzdanost i odgovornost prema svojim korisnicima. Kao dugogodišnji konzultant za implementaciju SAP BO platforme, izuzetno sam zadovoljan novom SAP BO platformom te sa sigurnošću mogu reći da se novu verziju isplatilo čekati. Posebno bih istaknuo jednostavnost rada s alatima od same izrade modela do krajnjeg izvještavanja nad njime. Krajnjim korisnicima, ukoliko se sa SAP BO platformom prvi puta susreću, nije potreban dugačak vremenski period kako bi se na nju navikli. Dodavanjem novih mogućnosti i ispravkom nekih osnovnih nedostataka prije svega na izvještajnoj strani cijela platforma je jedna zaokružena cijelina bez većih nedostataka i predstavlja vrlo kvalitetno BI rješenje.