Analiza i vizualizacija

Power BI

15/07/2016

author:

Power BI

Power BI

Power BI je snažan alat za vizualizaciju podataka koji transformira vaše podatke u jasne vizualizacije koje vam pomažu da prikupite i organizirate podatke kako biste se mogli fokusirati na ono što vam je najbitnije, te pomaže u uočavanju trendova i uzorka u podacima, što olakšava proces donošenja bitnih odluka. Pomoću Power BI alata možete jednostavno analizirati vaše podatke, izraditi izvješća i dashborad-e i podijeliti ih sa vašim suradnicima. Kako bi vam to osigurao Microsoft je omogućio povezivanje s više od 50 popularnih poslovnih aplikacija kao što su Salesforce, Adobe Analytics, Acumatica, Github, Facebook itd.

Power BI dostupan je na 42 jezika, a podržavaju ga gotovo svi popularni preglednici: Chrome, Firefox, Internet Explorer 11, Safari Mac i drugi.

Razvoj Power BI-a

 

slika1

 

Power BI nije uvijek bio to što je danas – moćan servis koji integrira različite alate, sve s ciljem da svojim korisnicima omogući dubok uvid u podatke ne samo izradom izvještaja i dashboarda već i postavljanjem pitanja na prirodnom jeziku (Q&A) te automatiziranim analizama (Quick Insights). Sam razvoj počeo je još prije 10 godina projektom Gemini. Nakon toga, razvijao se kroz dodatke za Excel – Power Pivot, Power View i Power Query. Ovi dodaci korisnicima pružaju napredne mogućnosti za analizu i prikaz svojih podataka u Excelu. 2015. je donijela veliku promjenu: Power BI Designer kao preteča Power BI kakvog znamo danas.

Što čini Power BI?

aa

 

Power Bi obuhvaća nekoliko zasebnih rješenja:

Power BI Service, Power BI Desktop, Power BI Mobile i Power BI Developer.

Power BI Service  je online servis koji služi za objavljivanje sadržaja. Osim objavljivanja sadržaja kreiranog pomoću Power BI Desktop aplikacije, korisnik može i učitati vlastite podatke, kreirati report ili dashboard, podijeliti dashboard sa svojim suradnicima ili pak kreirati content pack koji će sadržavati njegov dosadašnji rad i koji će njegovi suradnici moći koristiti za izradu vlastitih sadržaja. Naravno, samo učitavanje i rad s podacima odnosno izvještajima je ograničeno, budući da to nije sama svrha Power BI Service-a, već dio pokriven Power BI Desktop aplikacijom. Power BI Service također omogućuje spajanje na popularne poslovne aplikacije i prikaz tih podataka pomoću već gotovih rješenja.

Power BI Desktop je desktop aplikacija koja primarno služi za rad s podacima – ekstrahiranje, transformaciju, učitavanje, modeliranje te kreiranje izvještaja za njihov prikaz. Nakon što korisnik kreira izvještaj, može koristiti opciju Publish, pomoću koje će objaviti izvještaje na svojem Power BI Service računu.

Power BI Mobile je mobilna aplikacija koja služi za pregled i dijeljenje sadržaja objavljenog putem Power BI Service-a. Aplikacija ne omogućava kreiranje sadržaja već isključivo pregled te dodavanje komentara. Dostupna je u verziji za Android, iPhone, iPad i Windows 10 uređaje.

Powerbi4
Power BI Developers
služi za integraciju aplikacija i Power BI dashboardova i reportova u realnom vremenu (real-time).

Kako koristiti Power BI?

Power BI je komercijalno rješenje – da bi ga mogli koristiti potrebno je kupiti licence. Detaljne informacije moguće je pronaći na službenim stranicama. Pa ipak, za edukativne svrhe ili pak za bolje upoznavanje s mogućnostima Power BI-a, Microsoft omogućava besplatno korištenje Power BI Service-a s free licencama, naravno, s određenim ograničenjima – 60 dana i 1 GB prometa. Pro licence se naplaćuju no pružaju više mogućnosti.

Zašto koristiti Power BI?

Power BI je idealno rješenje za sigurno i brzo kreiranje informativnih izvještaja, kolaboraciju  i informiranje o poslovanju vlastite tvrtke s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme.

Također, prema Gartneru, Power BI je već 10 godina u samom vrhu BI aplikacija, kao čvrsta konkurencija Tableau-u i Qlik-u.
gartner