Analiza i vizualizacija

Pet odgovora na pitanja o Tableau koje ste htjeli znati

04/01/2016

author:

Pet odgovora na pitanja o Tableau koje ste htjeli znati

Autor: Hrvoje Gabelica

U prošlom Tableau članku na blogu Poslovne Inteligencije smo pisali o općenitim stvarima o Tableau proizvodima, gdje smo se dotakli tema oko vrsta Tableau proizvoda, spajanja na izvore podataka te vizualizacije podataka. U ovom članku ćemo pisati o tome što je potrebno znati prije nego što kupite ili instalirate Tableau proizvod kako ne biste bili iznenađeni funkcionalnostima koje ovaj analitički/vizualizacijski alat ne pruža. Ovo pišemo iz iskustava koje svakodnevno dobivamo od postojećih i potencijalnih klijenata, tako da ćemo našu listu sažeti na pet najćešćih pitanja – odgovora.

1.) Trenutna situacija u našem poduzeću je da koristimo Excel i neke postojeće BI alate. Zašto bi kupovali još jedan BI alat ukoliko ovi dobro funkcioniraju?

Istina, Excel je zaista super alat i omiljen među krajnjim korisnicima te se većina manipulacija podataka može napraviti unutar Excela. Međutim kada pričamo o vizualizaciji podataka, integraciji podataka iz više izvora i postavljanju vizualizacija na online portal isplativost Excela pada u vodu. Tableau omogućuje integraciju sa svim izvorima podataka, odnosno sa onima koji imaju razvijen ODBC konektor, a cijelu listu možete pronaći na Tableau web stranici. Također Excel nije intuitivan što se tiče analize podataka i stvari se znaju iskomplicirati s obzirom na količinu podataka koje se “trpaju” unutar jednog radnog lista. Što se tiče usporedbe Tableau sa ostalim konkurencijskim BI alatima (Cognos, Qlikview, SAP BO), Tableau je apsolutni lider u dijelu analitike i vizualizacije podataka, međutim ovi alati su bolji onom dijelu za koje Tableau nije stvoren: izvještajni dio (reporting). Pri tome mislimo na statičke izvještaje za velikim brojem stupaca i velikim brojem filtera (prompting) u Excel obliku. Naravno, Tableau sve ovo može napraviti, ali neće biti efikasno kao i kod tradicionalnih BI alata.

2.) Imamo različite izvore podataka i analiza podataka nad bazom podataka je jako spora. U čemu je problem i možemo li cijelu bazu prebaciti u in-memory (extract) način?

Problemi sa performansama Tableau-a su česta forumska tema i mnogi korisnici ih imaju upravo zbog toga što koriste Tableau na krivi način. Ukoliko se Tableau direktno spaja na bazu podataka npr. Microsoft SQL Server, onda brzina analize podataka ovisi o brzini baze podataka, što znači da Tableau ne može nikako brže analizirati od baze, jer  sve što Tableau radi je prikazivanje (renderiranje) podataka (VizQL). Također, Tableau ne radi dobro sa Custom SQL upitima, jer ga Tableau izvršava kao podupit i to dodatno degradira performanse, stoga je u tom slučaju najbolje napraviti view nad podacima. Extract, odnosno in-memory način rada je prihvatljiv ukoliko imamo dovoljno radne memorije unutar sustava. Stoga nije preporučljivo staviti cijelu bazu podataka u extract način rada i očekivati da će sve biti ubrzano. Extract je preporučeno koristiti kao komplement bazi podataka, ne kao zamjena.

Slika1

3.) Posjedujemo ogromne količina podataka u Hadoop sustavu. Može li Tableau raditi direktno nad nestrukturiranim izvorima podataka?

Tableau ne posjeduje mogućnost direktnih upita na nestrukturiranim bazama podataka, kao ni drugi BI alati i kao takav više “voli” raditi na tabličnom obliku podataka. Međutim, ukoliko postoji ODBC koji može komunicirati s Tableau-om, ova opcija je itekako podržana. Primjeri takvih integracija su integracija s MongoDB i CouchDB  (JSON like) bazom podataka. Što se tiče integracije Tableau-a s Hadoop ekosustavom, Tableau omogućuje direktnu integraciju s najpoznatijim Hadoop vendorima Clouderom i Hortonworksom tj. sa Hive bazom podataka (Hortonworks i Cloudera) i Impalom (Cloudera). Tableau omogućuje integraciju i sa Spark sustavom. Performanse Tableau-a kod “Big Data” izvora ovisi o samim performansama izvora podataka kao i kod relacijskih podataka, međutim extracti se ne preporučuju raditi na cijelim izvorom s obzirom da pričamo o ogromnim količinama podataka u terabajtima.

4.) Koja je preporučena količina licenci za Tableau Desktop/Server tj. preporučeni paket?

Kao i u svakom sustavu ne postoji optimalan broj nečega (u ovom slučaju Tableau licenci) ukoliko ne znamo koje su potrebe. Ovisno o potrebama krojimo preporučeni broj licenci, ali najčešći su ovi slučajevi:

a.) Korištenje Tableau-a nad studijom slučaja ili u proof of conceptu: u ovom slučaju je najbolje imati jednu licencu Tableau Desktop Professional te određen broj besplatnih Tableau Reader licenci za pregledavanje analiza. Nedostatak Tableau Readera je u tome što je omogućeno pregledavanje, ali ne izmjena vizualizacije i refresh podataka, međutim zadržava se interaktivnost (filteri, story itd.). Također može se probati Tableau Online (cloud verzija Tableau Servera) kao simulacija Tableau Servera.

b.) Korištenje Tableau unutar manjeg odjela (10-20) ljudi: u ovom slučaju je preporučeno imati dvije do četiri licence Tableau Desktop Professional-a te 10 licenci Tableau Servera (koji je zapravo i minimum kod Tableau Servera). Ostatak korisnika koji imaju namjeru gledati izvještaje i analize svakih pola mjeseca ili mjesec dana dovoljno je imati Tableau Reader.

c.) Korištenje Tableau-a unutar jednog velikog odjela ili više njih (50-100) ljudi: ovo je slučaj o kojem korisnici imaju najviše pitanja i u kojem je najteže dati ispravan odgovor. Broj licenci u ovom slučaju ovisi o broji korisnika koji će raditi analize, broju korisnika koji će koristiti analize na dnevnoj razini. Međutim, neki okvirni paket je 1:10, što znači jedna Tableau Desktop licenca na 10 korisnika Tableau Servera. Kao i prethodno, korisnici poput visokog menadžmenta koji će jednom mjesečno pregledavati dashboarde, dovoljna je i Tableau Reader besplatna licenca.

Slika2

5.) Koja je razlika između Tableau Desktop Professional i Tableau Server Web Interactor licence?

Tableau Desktop – Professional licenca je user name licenca za Tableau Desktop koja je neophodna za rad, što znači da su Tableau Server Web Client Interactor licence bespotrebne ukoliko nemamo Tableau Desktop licence. S ovom licencom se omogućuje spajanje na izvore podataka, izradu izvještaja i prebacivanje izvještaja na Tableau Server. Tableau Server – Web Client Interactor licenca je user name licenca za Tableau Server, gdje korisnik može interaktivno pregledavati izvještaje koje je netko prebacio sa Tableau Desktopa, raditi jednostavne izmjene nad izvještajima te raditi jednostavne izvještaje nad izvorom podataka koji je definiran u Tableau Desktop.