Kolumne

Goodfellas – Došlo je vrijeme da dobri momci postanu goodfellas

03/12/2015

author:

Goodfellas – Došlo je vrijeme da dobri momci postanu goodfellas

Piše: Dražen Oreščanin, preneseno iz Magazina Mreža, 11/2015

Neki dan sam imao priliku na jednoj konferenciji vidjeti prezentaciju i vizualizaciju nekih zanimljivih ekonomskih pokazatelja hrvatske industrije za prethodne tri godine, ukupno i po pojedinim granama. I ptice na grani već znaju da u sveopćoj hrvatskoj gospodarskoj pustinji izvozno orjentirana IT industrija ima od 2008. do danas prosječni godišnji rast prihoda, zaposlenih, profita i izvoza od destak posto, a da je startup postala jedna od najpoznatijih i najkorištenijih hrvatskih riječi.

Međutim, ono što mi je zapelo za oko je činjenica da je IT industrija najbolja hrvatska industrija u tri pokazatelja – od svih hrvatskih industrijskih grana, IT ima najmanje blokiranih poduzeća, najmanje predstečajnih nagodbi i najmanje pozeznih dužnika. Prije dvije godine sam napisao jedan blog znakovitog naziva „Zlatne koke“ (malo proguglajte ako vas zanima) u kojem sam argumentirao činjenicu koja je podloga upravo za brojke iznesene na konferenciji – IT tvrtke, a pogotovo one koje pretežno izvoze svoje proizvode i usluge, su izuzetno zahvalan segment gospodarstva, koji svesrdno puni državni proračun, uz zaista minimalne probleme koje stvaraju svojim dobavljačima i sudovima zbog neplaćanja, blokada i stečaja.

Uz turizam i farmaceutsku industriju, IT je jedna od rijetkih zdravih komponenti gospodarstva koje Hrvatskoj omogućava da koliko-toliko drži glavu iznad vode. Realno bi bilo očekivati da će takva kvalitetna i perspektivna industrija imati snažan vjetar u leđa i podršku političkih elita, kako bi bila još prosperitetnija i uspješnija. I tu se svi grohotom nasmijaše. Na žalost, situacija je upravo suprotna – u iskrivljenom i promašenom mentalnom sklopu hrvatske politike prevladava socijalističko-sindikalni mentalitet, a normalno je da netko tko radi dobro, pošteno i kvalitetno ima obvezu uplaćivati golemi dio svojih prihoda u rupu bez dna poznatiju kao državni proračun kako bi financirao ne samo lošu školsku, pravosudnu i inu infrastrukturu, nego i vojsku stranačkih uhljeba. Za uzvrat teško može očekivati bilo kakvu konkretnu pomoć, ali neće mu nedostajati tapšanja po leđima i razumijevanja za probleme s kojima se susreće, bez nekih konkretnih akcija i podrške.

Jedan od zadnjih poraza idustrije je činjenica da informacijsko-komunikacijske tehnologije nisu prepoznate u Strategiji pametne specijalizacije RH (kao krovnom dokumentu za povlačenje nepovratnih sredstava iz EU fondova) kao ključne i nemaju svoj vertikani stup. Umjesto konkretnog i postojećeg IT-a, u strategiji se nalaze velike riječi o centrima kompetencije i klasterima inovativnosti, fantomsko inženjerstvo i gotovo nepostojeća biotehnologija i bioekonomija. Prezentaciju strategije možete preuzeti  i sami donijeti svoje mišljenje.

Povijesno gledano, IT industrija je hrpa dobrih momaka i djevojaka koji vrijedno rade, izvoze i zarađuju, te uredno podmiruju svoje obveze prema zaposlenima, dobavljačima i državi, koja zadovoljno trlja ruke. S druge strane, i naša industrija se tu ponaša pomalo elitistički, svima se politika gadi i to je nešto s čime ne želimo prljati naše dobro njegovane ruke koje tako lijepo prebiru po tipkovnicama. Bljak politika! Rezultate toga vidimo svi u iseljavanja mladih inženjera koji u Hrvatskoj ne vide perspektive, te problema s resursima s kojima se srećemo sve više i više. Mitovi i legende o kili mozga za dvije marke danas su konačno postali stvarnost, dionice znanja i pameti su u Hrvatskoj na povijesno niskoj razini.

Vjerujem da je došlo vrijeme da se trgnemo, probudimo i zahtjevamo adekvatnu protuvrijednost za ono što dajemo i plaćamo. Ako mogu prosvedovati i štrajkati branitelji, prosvjetari i svi koji kroz proračun od naše industrije dobijaju a ne plaćaju ništa, zašto se mi koji samo plaćamo ne borimo za svoja prava? Da li ćemo zbog svoje poštenosti, radišnosti i krotkosti kojom hranimo državnu hobotnicu, jednog dana biti zaista izdajice budućnosti naše djece, kao što kaže vlasnik jednog nezavisnog portala?

Jedan od važnih koraka koje smo kao IT zajednica (eSkills,CISEx i HUP ICT) napravili  je predizborno predstavljanje političkih i gospodarskih programa u segmentu informacijsko-komunikacijske industrije. U sklopu događaja održao  se i panel rasprava na temu budućnosti industrije i edukacije za digitalna radna mjesta  gdje je omogućeno predizborno sučeljavanje vodećih političkih stranaka na ovu, za budućnost društva ključnu temu. Na panel koji je održan početakom 11. mjeseca bile su pozvane stranke koje imaju visok rejting ili u programu strateški dokument koji se odnosi na IT (ICT) industriju.  Na panelu smo čuli puno lijepih obećanja, a ono što mi možemo obećati je da ćemo one koji budu u prilici ta obećanja održati ganjati ao vrag griješnu dušu da to naprave.

Cilj panela bio je iskazati podršku  našoj  industriji i  stvoriti našu budućnost zajedno!  Iskazivanje podrške za okoštale mozgove radikalne ideje poput granske komore za IT ili Ministarstva IT industrije. Ako možemo imati ministarstva poljoprivrede, turizma, graditeljstva i poduzetništva, zašto ne bismo imali Ministarstvo IT-a u kojem bi bili IT stručnjaci, a ne stranačka vojska? Vjerujem da je konačno došlo vrijeme da dobri momci postanu goodfellas i da postanemo gospodari svojih sudbina i budućnosti naše djece u našoj domovini.

Više o događanjima na panelu pročitajte ovdje