Događaji

11. Devz Meetup Varaždin

18/07/2017

author:

11. Devz Meetup Varaždin

Autor: Krešimir Varnica

Sudjelovali smo na jedanaestom po redu Devz Meetupu, koji je održan 06. srpnja u Gradskom muzeju u Varaždinu u organizaciji četiri varaždinske tvrtke Pixel Industry, Influendo, Enfinita i Tehnološki park Varaždin.

Devz Meetup je okupljanje stručnjaka, početnika, entuzijasta i svih ostalih iz IT zajednice kako bi imali priliku družiti se i dijeliti znanje svima onima koji imaju želju čuti i naučiti nešto novo. Na kraju krajeva, nikad ne treba isključiti mogućnost da se izrodi i neka poslovna ideja ili suradnja kad je na okupu poveći broj IT mozgova.

Ideja da Poslovna inteligencija sudjeluje na Devz Meetupu izrodila se kao i sve najbolje stvari sasvim slučajno. Pri jednom posjetu Varaždinu saznao sam od organizatora da bi voljeli čuti nešto više o IBM Watson tehnologiji ali nemaju pravog predavača za tu temu.

Brzinom svjetlosti upalila mi se lampica jer sam se sjetio Hrvoja Gabelice, mog dobrog prijatelja i kolege iz Poslovne inteligencije. Kako Hrvoje ima poprilično iskustvo s predavanjima i edukacijama, između ostaloga i o IBM Watson Analytics alatu, sve je bilo jasno i zadnje mjesto predavača na 11. Devz Meetupu u Varaždinu je bilo popunjeno.

 

 

Vladimir Mrkela – Pixel Industry d.o.o.

 

 

Meetup je tradicionalno otvoren uvodnom riječi Vladimira Mrkele, jednog od organizatora i CEO-a Pixel Industry d.o.o., a nakon zahvale organizatorima i prolasku kroz raspored predavanja, riječ je prepustio prvom od tri predavača, Ivanu Padaviću koji je na CTO funkciji u tvrtki rentl.io, zadarskoj softverskoj tvrtci.

 

Ivan Padavić – rentl.io

 

Ivan je održao predavanje na temu popularnog Docker alata koji je vodeća svjetska kontejnerska platforma. Docker pruža dodatni nivo apstrakcije i automatizacije virtualizacije na Windowsima i Linuxu koristeći izolacijske značajke Linux kernela. Sve što je potrebno za pokretanje komada softvera se nalazi u izoliranim kontejnerima. Za razliku od uobičajenih virtualnih mašina koje pokreću kompletni operacijski sustav, kontejner koristi samo library-je i postavke potrebne za rad softvera. Koristeći Docker se dobiva prilično jednostavan, efikasan i izolirani sustav uz garanciju da će softver funkcionirati bilo gdje da se pokrene. To je odlična stvar primjerice za softver developere jer ne moraju po nekoliko puta podešavati i konfigurirati razvojna okruženja bilo za sebe ili nove kolege koji se pridružuju timu, nego se jako brzo i jednostavno pokrene napravljeni image u Dockeru i sve je spremno za rad.

Drugo predavanje održao je Hrvoje Gabelica. Hrvoje je započeo predavanje naslovljeno „Analitika na pametan način korištenjem IBM Watson Analytics“ predstavljanjem sebe i Poslovne inteligencije. Spontanim humorom od samog početka uveo je publiku u temu analitike te pokrenuo pitanja, aktivno slušanje i sudjelovanje. Kako je publika postavljala pitanja Hrvoju tako je i Hrvoje postavljao pitanja publici i interakcija je bila na jako dobroj razini.

 

Hrvoje Gabelica – Poslovna inteligencija

 

Predavanje je obuhvatilo i uvod u metodologiju analize podataka te nekoliko primjera u samom IBM Watson Analytics alatu koristeći podatke sa Kaggle-a u području ljudskih resursa. Hrvoje je pokazao da je riječ o alatu koji je zaista namijenjen krajnjim korisnicima i zahtjeva minimalan korisnički input za pružanje odgovora na složena pitanja te izradu funkcionalnih dashboarda, što je vrlo važno kako bi se izbjegle česte prepreke i gubitak vremena u analizi podataka kod alata koji nisu namijenjeni krajnjim korisnicima.

Završno predavanje održao je Marko Božić iz firme Bellabeat, pod nazivom „Od 0 do 100 u 3 godine!“ koje je približilo publici priču o samim početcima firme i njihov put do uspješne svjetski poznate firme kakva je danas. Prema Markovim riječima Bellabeat je počeo kao ljubavna priča  uz puno planiranja i domišljatosti, a sreću su okušavali po startup natjecanjima i startup hubovima, dok na jednom natjecanju sretnim spletom okolnosti nisu zapeli za oko dobro poznatom Michael Seibelu, kojem se Bellabeat i njihov proizvod Baby Watch svidio te ih je pozvao da dođu u SAD i pridruže se Y Combinatoru, jednom od najjačih startup akceleratora na svijetu. I to je vrijeme kada je započeo veliki rast Bellabeata te kako Marko kaže radno vrijeme od 05:00 ujutro do 23:00 navečer. Marko je vrlo realno i precizno ispričao njihovu priču te je i sam priznao da poprilično često nisu imali pojma kako nešto napraviti i izvesti ali uz puno rada i truda te ponešto sreće stigli su tu gdje su sada.

Marko Božić – Bellabeat

 

Ovim putem zahvaljujem se organizatorima Devz Meetupa što su nas pozvali da sudjelujemo i što su nas ugostili i počastili ugodnim druženjem po završetku susreta. Nadamo se još nekom gostovanju!

 


*Za DevzMeetup Varaždin slikala Sandra Stipan